Shkrime të bashkpuntorëve

TRADITA GOJORE PAS UNGJIJVE

Tradita gojore pas ungjijve- Pjesa e I Bart Ehrman Për momentin, do ta lëmë mënjanë çështjen e autorësisë së ungjijve, përveç për të theksuar faktin se të katër ungjijtë janë vepra anonime, autorët nuk na e kanë lënë të shkruar identitetin e tyre. Preokupimi ynë hëpërhë përfshin një tjetër çështje, d.m.th. si dhe kur këto autorë anonim i kanë huazuar ... Shfaq »

Temat e Kuranit

Temat të cilat shtjellohen në Kuranin Fisnik janë të shumta, ndaj dhe nuk mund të numërohen veç e veç, por në vijim, do të përpiqemi që nëpërmjet një vështrimi sipërfaqësor t’i potencojmë këto tema: 1. Allahu, Qenia e Tij, Cilësitë dhe Njëshmëria, ajo nga e cila duhet të besojmë se Allahu është i Pastër, si dhe ajo që duhet t’ia ... Shfaq »

“Unë dhe Ati jemi Një” Ungjilli sipas Gjonit 10:30

Para se të fillojmë me vargun nga Ungjilli sipas Gjonit 10:30 le të ekzaminojmë disa nga deklarimet e ekzagjeruara të cilat i ka thënë vetë Jezusi sipas Dhjatës së Re: Për shembull tek Mateu 21:21 ne lexojmë: “Dhe Jezusi duke u përgjigjur u tha atyre: “Në të vërtetë ju them që, po të keni besim dhe të mos dyshoni, do ... Shfaq »

SKIZMAT KISHTARE DHE FUNDAMENTALIZMI

Behxhet Jashari 1. Zhvillimet e kristijanizmit të hershëm dhe deformimet paliane Jeta e Jezusit ishte mjaft interesante, pasi që ai erdhi në kohën kur Perandoria Romake tanimë kishte arritur kulmin e “mëkateve”. Mësimet Hyjnore të Jezusit (Isaut) ishin parime për jetën dhe shoqërinë e atëhershme… Pas ngritjes së Isaut në qiell, qarqet e ndryshme intelektuale dhe politike të asaj kohe ... Shfaq »

Si u bë 25 dhjetori Krishtlindje/ A është me të vërtetë ditëlindja e Krishtit?

Më 25 dhjetor, kristianët anembanë botës do të mblidhen për të festuar ditëlindjen e Jezusit. Këngë të gëzueshme, liturgji speciale, dhurata të mbledhura me letra të shkëlqyeshme, ushqime festive: të gjitha këto karakterizojnë ditën e festimit sot, të paktën në hemisferën veriore. Por nga erdhi festivali i Krishtlindjes? Si u bë 25 dhjetori i lidhur me ditëlindjen e Jezusit? Bible ... Shfaq »

Shenja e Emanuelit

Rezart Beka Sipas autorëve të krishterë, profeti që e ka thënë këtë fjalë është Isaia, për shkak se në librin e tij ai citohet të jetë shprehur: “Prandaj vet Zoti do t`ju japë një shenjë: Ja, e virgjëra do të mbetet me barrë dhe do të lindë një fëmijë të cilin do ta quajë Emanuel.” (Isaia 7:14) Koment Autorët e ... Shfaq »

Shën PALI – Arkitekti i Krishterizmit (Pjesa e parë)

Şinasi Gündüz Përktheu: Arben Tahiri (Shkëputur nga libri i cili përkthyesi është duke e përkthyer në tërësi: “PAVLUS: Hristiyanligin Mimari” – Prof. Dr. Sinasi Gunduz, shtepia botuese Ankara olkulu yayinlari, Ankara 2001) HYRJE Gjatë historisë njerëzimi ka qitur në dritë personalitete të njohura. Personaitete siç ishin heronjtë, liderët, gjenitë, artistët, filozofët, mbrojtës të drejtësisë dhe moralit etj, gjithmonë kanë marrë ... Shfaq »

Shën PALI – Arkitekti i Krishterizmit (Pjesa e dytë)

Şinasi Gündüz Përktheu: Arben Tahiri (Shkëputur nga libri i cili përkthyesi është duke e përkthyer në tërësi: “PAVLUS: Hristiyanligin Mimari” – Prof. Dr. Sinasi Gunduz, shtepia botuese Ankara olkulu yayinlari, Ankara 2001) 3. Burimet e dorës parë rreth shën Palit Të dhënat rreth jetës dhe mësimeve të Palit rrjedhin nga literatura Krishtere në lidhje me këtë temë. Bazuar në këtë, ... Shfaq »

Shën Maria apo Hz. Merjemja në Bibël dhe Kuran

Mexhid Yvejsi Hyrje Është në botë një grua me një jetëgjatësi dymijëvjeçare, e cila bashkon popuj të ndryshëm nga të gjitha racat, bashkon zemra njerëzore midis besimtarëve në jetën tokësore. Të krishterët e quajnë Maria, hebrejtë Mirijem apo Merjem, kurse muslimanët Merjeme. Asaj i janë kushtuar mbi 200 mijë libra, i janë kushtuar rreth 10.000 kisha-shenjtore në botë, prej të ... Shfaq »

Shembulli i Jezusit është si shembulli i Adamit

el-Alame ‘Abdul-Muhsin el-‘Abbaad All-llahu i Lartësuar thotë (përkthimi kuptimit të ajetit): “Rasti i Isait për All-llahun është si rasti i Ademit që e krijoi prej baltës e pastaj i tha: “Bëhu!” – dhe ai u bë. E vërteta është nga Zoti yt, andaj mos u bëj nga ata që dyshojnë!” (Ali Imran: 59 – 60) Isai biri i Merjemes (Jezusi ... Shfaq »